Blinde Paniek blog: Cynisme is het nieuwe zwart

Blog voor Blinde Paniek over het cynisme in onze generatie.

Vroeger zongen we om het hardst mee met kinderen voor kinderen (“voor kinderen van dáááááááár”) en geloofden we nog dat een beter milieu bij onszelf begon. Tegenwoordig weten we wel beter: het milieu is naar de knoppen en met die kinderen van daar gaat het ook niet al te best. Exit idealisme, welkom cynisme. Nienke van der Have (26) ging voor Blinde Paniek op onderzoek uit: waar komt ons cynisme vandaan, hoe gaan we er mee om, en, misschien wel het belangrijkst: hoe komen we er weer vanaf?”

Link naar blog: Cynisme is het nieuwe zwart

artun-kopie

Artun Alaska Arasli

Introductie: De twintigers van 2012 zijn van jongs af aan dood gegooid met Grote Wereldproblemen. Het gat in de ozonlaag, honger, armoede, de bio-industrie en ongelijkheid, om er maar een paar te noemen. Gelukkig waren er spotjes die ons uitlegden dat “een betere wereld begint bij jezelf.” Een sprankje optimisme lichtte op: die Grote Wereldproblemen konden dus worden opgelost! Maar ook al gooiden we ons zakgeld in een jampotje voor een school in Afrika en scheidden we trouw ons afval, de problemen bleven bestaan en werden zelfs groter. Inmiddels zijn we ouder, wijzer en vooral teleurgesteld.

Leave a Reply